Strax innan vi gick till skolan imorse, så vinkade vi av våra gäster. Jag kom hem och däckade i sängen framför tv:n, har märkt att jag blir tröttare när jag sover. Men när jag väl är uppe och sätter igång så får jag energi. Så vid hämtning tänkte jag att vi inte skulle dra hem med detsamma. Här på bilden har jag precis hämtat och vi är på väg till busshållsplatsen.
Bussresan tog oss in till vår vackra centrum där vi tog vara på solstrålarna, samtidigt som vi njöt av utsikten med en glass i handen.
Det är väldigt sällan jag hänger i vår centrum, men tycker att Södertälje centrum är väldigt vackert, det är en fin stad i allmänhet, bara synd att vissa inte kan sköta sig och förstör för både dom själva och alla andra.
 
Innan vi drog hemåt fick jag för mig att ta en sväng förbi banken. Något jag verkligen älskar hos mig är mitt sinne för ekonomi, det är inte att skoja med, kan den skiten bättre än vissa ekonomer. Och vid årsskiftet upptäckte jag en fantastisk grupp på fejjan där jag fått skapa mig mer kunskaper inom ämnet, men även att tänka mer långsiktigt och göra smartare ekonomiska val.
 
Jag började pensionspara när jag var 21 år. Men i samband med dom nya reglerna för ett par år sedan så öppnade jag ett investeringssparkonto, som jag till skillnad från mitt pensionskonto faktiskt har möjlighet att ta ut pengarna när jag vill. Vad jag förstod då, var att dom pengarna jag hade hunnit spara i pensionskontot inte kunde röras förrän jag går i pension, vilket är typ om hundra år haha. Men så läste jag i den där gruppen att det visst gick att ta ut redan nu, dock upp till ett viss belopp.
 
Så jag går in i banken och som vanligt så förundras jag över hur folk som jobbar åt samma företag, fått samma utbildning ändå kan ge så olika svar gällande exakt samma fråga. Höll på att bli tokigt sist när jag ville tabort autobetalningen från en av mina privata konto här till mitt bankkonto i hemlandet. Kvinnan där envisades med att det inte gick, men jag gav mig inte. Till slut fick jag hjälp av hennes vettiga kollega, det tog honom knappt en minut att plocka bort kopplingen. Jag hade försökt fixa det själv hemma tidigare men det gick inte. Så samma sak hände idag. Där jag ville veta om det jag hade läst verkligen stämde. Och hon ba nej, dom får du bara ta ut när du går i pension. Hennes kollega hörde oss, kom fram och sa att det stämde det jag sa och förklarade för den andra. Det slutade med att jag fick sälja hela innehållet på fonden, skattar dock 30% vilket känns rätt surt, men skulle få pengarna inom tre dagar. Så alltid något. Palla ha dom där sittande i ett låst konto. När jag var 20 öppnade jag ett konto på avanza men kom aldrig igång, nu i januari öppnade jag ett nytt och tänkte komma igång och sätta mina pengar i arbete.
 
Mitt största mål för i år gäller ekonomi... jag har knappt några större kostnader om man säger så, allt som allt så ligger jag runt 13-14 tkr /mån inklusiv hyra, parkering, el, försäkringar, a-kassa, bospar till både mig och N, pensionspar, mat, busskort... ja alltså allt. Och då snålar jag inte ens, utan jag unnar mig en hel del. Och målet är att sänka det till minst 10 tkr. Sen följer jag en 52 veckors utmaning på dreams - tanken är att ha sparat runt 14 tkr fram till december och det är ett mål jag verkligen vill uppnå. Varje gång jag köper något onödigt så ''böter'' jag en symbolisk summa på dreams. Sen har jag tok för mycket i förrådet att man knappt kommer in, så ska rensa både där och i lägenheten, sen sälja, dom pengarna ska sedan sättas i arbete med detsamma på avanza. 
★ Orsakullan som blev mamma vid 20, numera även lärare och doula ★

Vilka bra ekonomiska planer du har :). Det är härligt när man ligger i fas ekonomiskt :). Älskar den känslan, och det är bra också :D.

Svar: Finns nog ingen annan känsla som kan slå det, så himla härlig och harmonisk för själen :)
Vanissa Julclaude

Netti Starby

Vad mysigt du och din dotter hade det och så himla söt hon är! <3 Kramis

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress