ÄNTLIGEN kommer här mitt sammanfattningsinlägg om min senaste resa till Hurghada, Egypten. Att bocka av ett besök till det landet har som sagt sedan länge varit en dröm för mig, av den enkla anledningen att jag är otroligt fascinerad över dess vansinnigt häftiga historia. Dessutom kan man där finna Cheopspyramiden som är den enda av antikens sju underverk som står kvar än idag, bara det gör landet värt att besöka. Bara det faktum att befinna sig i landet med alla dess olika kontraster, var för min del ett äventyr i sig, hela resan i sin helhet har varit mycket givande. Ett land jag absolut kan tänka mig att återvända till. Och likt orspråket ''Även solen har sina fläckar'' har också Egypten sina. Här nedanför tar jag upp några punkter som jag tycker är värt att känna till om resmålet.
 
Hör men lyssna inte: hade jag lyssnat på andra så hade jag aldrig åkt och därmed missat en helt fantastisk resa. Men bland allt dömande kan där finnas en massa matnyttigt information, så man ska absolut höra men inte lyssna, och för Guds skull tar inte till dig andras erfarenheter. I samma sekund som du gör det så bjuder du även in det som en möjligt erfarenhet för dig. Andras oönskvärda erfarenheter behöver absolut INTE bli din verklighet. Så hör på, och oavsett vad hjärnan strax efter det kommer att mata dig med (och tro mig, den kommer att komma på alla tänkbara skitsnack) ska du i slutändan lyssna på ditt hjärta, för hur ologisk det än är ibland så känner ditt hjärta dig bättre än du tror dig känna dig själv. Viktigast av allt så vet det exakt vad det är du vill få ut av olika saker. 
 
Visum och passregler: inresa i landet kräver ett visum. Direkt när man anlände till flygplatsen stod det en kostnad på 25 euro för en sån, vi behövde inte bry oss om det då det ingick i resan. Och passet ska vara giltigt 6 månader efter hemkomsten. Ett krav som våra pass inte uppfyllde, så vi reste med provisoriska pass som kostade 1 960 kr för oss både. Så se till att dubbelkolla passet i god tid.
 
Valuta: egyptiskt pund med valutakoden EGP. Men även US dollar och euro går bra att använda. 200 EGP är ca 120 kr.
 
Bedrägerier:  jag fann det väldigt suspekt när någon ivrigt ville växla en massa euromynt till sedlar med mig. Då jag inte tog ut några euro så sa jag helt enkelt att jag inte hade några. När vi åkte till Kairo fick jag höra av guiden att inte gå med på det, att egyptiska mynt tydligen liknar euromynt och många lurar turister på det sättet. Så när du ger dom eurosedlar får du värdelösa EGP mynt tillbaka. 
 
Vädret: nu var vi där mellan den 13 - 20 januari, stundvis så blåste det en hel del. Väldigt tidigt på morgonen och mot kvällen var det rätt kallt och under dagen kunde solen vara rätt stark. Så en jacka i resväskan är ett måste under den perioden. 
 
Försäljning: som tidigare sagt, ett stort jävla skämt! Jag fick en känsla av att man bokstavligt talat försökte göra pengar av allting. Försäljarna där kunde vara fruktansvärt jobbiga och påflugna, värre än självaste flugor. En sak jag fann provocerande är att man bokstavligen vägrar säga priser. Och Gud förbjude att man visar intresse för något och sedan väljer att inte köpa det. Som sagt, det hela blir en cirkus från ett väldigt högt pris som dom successivt i ren och skär desperation sänker till ett väldigt lågt pris i takt med att man säger nej samtidigt som man ständigt protesterar över fångenskapet. Alltså vad i hela universum?
 
Dricks: är mer av en regel än undantag, det förväntas att man ger dricks. Vissa blir till och med synlig sura när man inte gör det. En i Kairo till och med klagade över att det var för lite. Jag brukar ge när jag känner för det, sen får dom sura bäst dom vill. 
 
Maten: med risk för att vara orättvis då jag inte åt à la carte, utan endast bufféer, så tyckte att maten faktiskt var helt okej. Vissa rätter tyckte jag väldigt mycket om. Det fanns en variation av rätter på hotellet, det enda jag saknade var väl olika utbud av tex, kyckling, kött, fisk you name it. Men är nog bara för jag älskar kött. Älskar man röror, bönor och grönsaker så är man nog i himlen. Vidare så hade jag gärna velat ha mer smak i maten, tyckte att det ibland var smaklös, samtidigt kan jag förstå att det är svårt att krydda på då det är många olika personner som ska matas, och med det följer olika smaklökar. Utbudet av godsaker var enligt mig onödigt stor. 
 
Utflykter: det bokar du smidigast och billigt via tripadvisor, men se till att leta ordentligt och läs recensioner och det finstilta ordentligt. Räkna även med att möta folk från världens alla hörn. Annars är det ving eller Tui som gäller om man av olika anledningar helst vill ha med folk från Skandinavien, men då kostar det även mer då dessa ofta går via en massa mellanhänder. 
 
Offentliga toaletter: ofräscha men man överlever. Ska man på längre utflykter som vi gjorde gör man bäst i att sköta magen på hotellet innan man ger sig iväg. Jag är nämligen en sån där som täcker sitsen med en massa papper om jag ska skita, för då måste jag sätta mig, ska jag bara kissa intar jag position där jag nästan sitter men låter inte skjärten nudda sitsen. Lyckligtvis så skötte sig våra magar hela vägen på alla utflykter. Annars hade det varit jobbigt, då där inte går att finna toapapper i dessa toaletter. Utan det står någon utanför som man ger pengar till för att nyttja toan och personen i sin tur ger en typ två tunna bitar toapapper/servettpapper och man får klara sig med det. Återvänder jag dit så skulle jag definitivt ta med mig en eller två tvårullar i väskan.
 
Yes det var punkterna jag tyckte var viktiga att nämna. Bortsett från jobbiga säljare, så är folket där vänliga, humoristiska och hjälpsamma. En annan sak man lägger märke till i Hurghada är att det är typ bara män överallt, på vårt hotell var det bara män som jobbade där. Men i Kario såg jag en hel del kvinnor ute. Hursom... så är Egypten ett intressant land som är väl värt ett besök. 
 
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress