18 december 2021

Julen på 1800-talet

Äventyr

 Julbordet på 1800-talet 🙃
 
Inga köttbullar, Jansson frestelse, julmust, pepparkakor, sill, korv och allt det som numera hör till klassisk svensk julmat - sådär såg alltså julbordet ut på 1800-talet i Sverige. Och då om jag förstod det rätt, av dem som hade råd att kunna lyxa till det med många olika sorters bröd. Och det hårda brödet ovanför var tydligen väldigt vanligt att man åt flera dagar i rad några gånger under dagen.
Förra helgen åkte C, N och jag hemma hos M för att hämta sonen N som skulle spendera helgen med oss. Vi satte kurs mot Torekällberget där vi fick uppleva julen både i land och stad på 1800-talet. Åh de hade fixat  det så fint, och det var väldigt många som befann sig där. Vi var där endast under lördagen och hade det så mysigt. Drängar, pigor, trolleri, orkest, sång, torghandel, karusell.... var bland det man fick ta del av. Jag som tycker om historia, tyckte det var riktigt spännande att vara där. Jag älskar att strosa runt där och se hur allting såg ut förut. Det är öppet året runt och det är fri entré, förutom när det anordnas sånt här.
Klassrummet - fick ingen riktig bra bild på pennan, den såg väldigt intressant ut tyckte barnen.
Och så anlände vi till pepparkaksstaden.
Den inbjudande skyltfönster med en massa bakelser.
Himmelriket för den sötsugne.
 Torghandel.
 Hos mannen där köpte jag en riktigt j*vla bamsekorv HAHA
 
Den här helgen är det C's pappahelg så L är här och det är film och seriemaraton som står på schemat. En lugn och mysig helg!
Thereselinneaa

Ser riktigt mysigt ut! Älskar historia. Spännande att se hur julbordet såg ut förr!

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress