Hösten är här och med den smyger kylan in sakta men säkert. Det har även hunnit gå en vecka sedan jag kom tillbaka från min spontana minitrip i Småland. Förutom att njuta av lugnet och frossa i mig god mat, så åkte jag därifrån med ett leende som varade i flera dagar. Tanken på sista dagen innan hemgång får mig fortfarande att le - ett lycka till samtal från F och nån timme senare var jag tillbaka i hennes vardagsrum och skrek: JAA, det är gjort! Det kändes som en ''belöning'' som kom läglig då jag knappt två veckor innan dess äntligen hade fått avsluta min femtiotvå veckorsutmaning. Ett helt år, alltså jag har nog aldrig känt mig så stolt över mig själv som jag gjorde söndagen den trettonde september när utmaningen nådde sitt slut. Jag började min inre resa den 21 september 2018, men det var inte förrän in i oktober som jag verkligen kom in i det hela. Ett år senare, alltså i september 2019 hade jag hunnit uppleva en inre frid utan dess like och ett och annat. Men kände även då att jag sakta men säkert började trilla tillbaka till gamla vanor. Där och då bestämde jag mig för att den där resan skulle förvandlas till en livsstil, min nya livsstil. Som både belöning och utmaning påbörjade jag den 16 september 2019 första veckan av femtiotvå veckor som avslutades den 13 september 2020.
 
Utmaningen gick ut på att man varje vecka förutom att skriva ut om vissa moment, även skulle följa 10 olika punkter som gav poäng. Det gick att få högst 653 poäng i veckan. Sina samlade poäng kunde man byta ut mot olika upplevelser, resor och ett och annat skojigheter. Var och en utav dessa saker krävde givetvis olika poäng. Jag har faktiskt inte nyttjat en enda poäng så när lusten faller på ska jag gå igenom poängshopen och se vad/vilka saker jag kan unna mig av mina intjänade poäng. Meningen med det hela var att man efter avslutad utmaning skulle ha det som livsstil, hela ens vardag skulle per automatik mer eller mindre komma att präglas ut av alla dessa olika moment. Följande är dom olika moment och punkterna som ingick i min 52 veckors långa utmaning.
 
1. Nattmeditation kl 03:34 (numera kl 3:30) i en kvart, 15 poäng per natt. Det här började jag skippa när L sov över, då larmet väckte honom en dag. Gick vi och la oss sent så stängde jag av det, sov vi däremot vid en bra tid så genomförde jag meditationen.
 
2. Morgon och kvällsmeditation kl 8 respektiv senast kl 22 (blev senare direkt vid stigning och nattning) och 5 poäng per tillfälle.
 
3. Övriga meditationstider kl 12, 15:14 och 18:14 i en kvart, 5 poäng per tillfälle och enbart om det just då fanns möjligheten till det.
 
4. Stiga upp senast kl 8 varje morgon, 5 poäng per dag. Haha nog bland den punkten som minst uppfylldes ska jag tala om för er.
 
5. Inre harmoni hela dan, 25 poäng per dag. Förra året ägnade jag 3 månader åt att iaktta mina tankar, dag efter dag ritkade jag hela uppmärksamheten åt att ta reda på vilka slags tankar som snurrade runt i skallen. Sedan dess är jag medveten om typ varje tanke som dyker upp i min skalle, det var väldigt jobbigt i början men numera är jag van. Så denna punkt syftar till att vara i harmoni med sin inre genom att ha kontroll över alla tankarna som snurrar, även negativa sådana - där brukar jag distansera mig från egot och bara observera utan att lägga några som helst värderingar i tankarna. Något som visade sig vara en kamp när det kom till L, fyfan.
 
6. Inte döma någon eller något på hela dan, 10 poäng per dag. Den här punkten borde fått mer poäng haha, gränsen mellan att döma och ha en åsikt visade sig vara hårfin. I samma veva slutade jag döma mig själv oavsett vad, vilket ledde till att man sällan haft dåligt samvete och blivit lite väl öppensinnad mot saker man tidigare dömde, något S och jag brukade skoja om kändes lite väl ''farligt''.
 
7. Balanserad kost, 5 poäng per dag. Även denna är en punkt som sällan uppfylldes, jag fick nöja mig med en massa halvpoänger.
 
8. Spara 100 kr i veckan, 10 poäng. Denna följde jag flitigt innan jag bestämde mig för att avsluta mitt dreams konto.
 
9. Veckans extra mål, max 40 poäng. Senaste halvåret har även denna punkt figurerat i listan bland 'sällan uppfyllda punkten'.
 
10. Veckans sysslor, max 7 st och 1 poäng per st. Och en bonuspoäng om man klarat av att genomföra alla planerade sysslorna.
 
Andra förekommande moment ur utmaningen: veckans mantra; veckans belöning - fick man ta del av om man klarade 7 av dessa 10 punkterna; veckans reflektion; månadens belöning - fick man ta del av i slutet av varje månad om man lyckades ta del av minst 3 st veckans belöningar den månaden och sist men inte minst skriva ut om olika moment - på första veckan fick jag tex skriva om 100 saker jag tycker är bra hos mig, både egenskaper och saker jag gör, fick verkligen tänka ordentligt här haha. Femte veckan skrev jag om ett beteende jag ville sluta med, i sjätte veckan var det lite om en livskompass där jag skrev ut om hur jag ville vara som mamma, partner, dotter och medmänniska, och i nionde veckan skrev jag om hur ett drömförhållande enligt mig ska se ut osv......
 
Så frågan är: hur många poäng fick jag totalt? Av 33 956 möjliga poäng, lyckades jag få ihop 11 605 poäng med 347 poäng som mitt högsta och 87,5 som mitt lägsta. Som jag tidigare skrivit är denna inre resa bland det svåraste jag någonsin gjort och smärtan ska vi inte ens tala om. Men ut ur smärtans kaos kommer möjligheten till ett nytt liv, bortom allt vad egot heter och yttre omständigheters kontroll. Alltså det här är riktigt frihet, det går liksom inte att vända när man väl börjat och fått en provsmak på allt det positiva det medför och dessutom får man ju upptäcka sig själv, alltså jaget bakom det mänskliga egot. Nu har inte jag riktigt kommit dit jag vill än, hamnar av banan av och till men det är inget som sätter mig ur balans längre, tvärtom verkar kontraster ge mig mer klarhet. Och när jag lärt mig en massa, inser jag att det finns ännu mer att lära sig, det tar liksom aldrig slut. Jag känner mig så ivrig att fortsätta denna resa och lära mig mer om allting, men framförallt om mig själv. Det har hänt så mycket sedan jag började att saker och ting ibland skrämt skiten ur mig. Den inre friden, en stressfri vardag där jag inte alls längre oroar mig för ett skit är bara lite av fördelarna.
 
För ett tag sen frågade F mig: ''alltså hur gör du det? Du bekymrar dig inte längre för något, även när du egentligen borde och ändå verkar du få som du vill''. Försökte förklara lite för henne, hon testade i knappt en vecka och gav upp. Då sa jag att det där är det riktiga jobbet, det är svårt och smärtsamt i början men lyckas man hålla ut och ta sig på andra sidan så vill man självmant inte tillbaka.
 
För nån månad sen hände ''en oönskad situation'' som ironisk nog var det bästa som kunde ha hänt med tanke på att jag fick exakt det jag önskade mig. Det påminde mig även om vikten av tydligheten med ens önskemål. Sen hände en grej som nästan gav F huvudvärk som heter duga - jag fick möjligheten att flytta till en 4:a men avböjde och tackade senare ja till en 3:a som jag inte ens fått se, när jag egentligen både vill ha och är ute efter en 4:a haha... men jag gick helt enkelt efter magkänslan. Men så hade jag inte alls räknat med dubbla hyror och dessutom skulle jag efter besiktningen betala ca 5 lax för bland annat tapet som N rev när hon var liten och september var sista månaden jag kunde gå hemma med lön. Hade möjligheten att börja plocka ut föräldrapenning nu från oktober men ville inte det och fortsatte att beta av listan till eldplutten med exakt dom sakerna jag ville ha, så F såg rött och ba: ''alltså jag förstår inte alls hur du kan vara helt bekymmerlös över situationen som nu har uppstått''. Sa då till människan: '' att oroa sig kommer inte att lösa ett skit, tvärtom kommer det bara att hålla mig borta från lösningen... lita på mig, det här ska fixa sig själv, ska du se'' .
 
Sen tänkte jag inte mer på det, jag fortsatte att bara vara och njuta av min tillvaro. Och gissa vad som hände ca två veckor efter samtalet med F? Jo fick veta att jag skulle få en stor summa retroaktivt, helt sjukt då det i somras mer eller mindre var klart att jag inte alls skulle få ut något. Jag blev givetvis glad över beskedet, för inte nog med att dubbla hyrorna och dom 5 laxen efter besiktningen nu skulle vara ett minne blott så hade jag dessutom möjligheten att lägga undan strax över 20 lax och ändå ha några tusen kvar, men trots det sa jag till F att det hade varit ännu roligare att få ett ännu högre belopp. Och gissa vad? Här dog jag nästan, jag svär mitt hjärta nästan stannade. Jag fick nämligen en bg insättning på ca 7 lax som tillsammans med det retroaktiva beloppet uppgick till det belopp jag sa till F hade varit roligare att ha fått. La undan pengarna och tänkte att någon måste ha tabbat sig hos nåt random företag. Dagen efter ringde jag banken som talade om för mig vart pengarna kom ifrån, visste då vad det handlade om och några timmar efter damp det ett brev hemma. Det var ett skadestånd plus ränta som jag skulle fått för ett par år sedan, det roliga är att förra året fick jag ett brev där det mer eller mindre talade om att jag skulle glömma bort skiten... men se där, jag säger då det 20 20... 
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress