Då och då brukar jag titta efter hur många ''Visual Merchandiser'' jobb som utannonseras, bara för att få ett litet hum om frekvensen. Jag fick då många träff på butikschef där det ansågs som meriterande att den sökande hade en utbildning / erfarenhet inom VM (som det också kallas inom handel). Av en slump hittade jag Entreprenörskolan där man kunde gå utbildningen under en termin. Då tänkte jag: varför fortsätta med denna på 4 terminer (numera sänkt till 3) när jag kan bli färdig på 6 månader och får en extra utbildning på köpet? Ansökningstiden hade gått ut med ett par dagar, och L föreslog att jag skulle söka till nästa termin (alltså till hösten) men min magkänsla sa något annat. Så jag gjorde arbetsprovet och skickade iväg ett personligt brev. Kort därefter hade jag en telefonintervju, och senare lades jag som reserv. Strax innan julafton erbjöds jag en plats och tog den. Så sedan i januari läser jag även till Visual Merchandiser/Butiksledare - en kombination som efterfrågas alltmer på marknaden. Och liksom på den andra skolan är utbildningen även här på distans och utarbetat tillsammans med näringslivet utifrån behovet som efterfrågas. Den största skillnaden förutom längden och en extra utbildning, att den senare ges uppe i Dalarna med obligatoriska träffar en gång i månaden i Leksand. 
 
Mot slutet av januari var det dags för den första obligatoriska träffen. Jag tog tåget kl 03:50 från centralen och var framme i Leksand runt kl 08:25 .. Började skolan från kl 09 fram till kl 18. De resterande dagarna från 8:30 till kl 17. Det var låånga intensiva dagar, men ååh vad mycket matnyttigt information. Än så länge är jag nöjd med upplägget och känner mig så tacksam över möjligheten. 
Mitt hem under veckan jag bodde på skolan.
Lite praktiska övningar blev det också - vi fick hänga skyltar och sätta fast vinyltexter på fönster. 
 
Annars var det mycket inom ledarskap - vad det innebär att vara butikschef, vad som förväntas av en, arbetsrätt, hur man gör en omvärldsanalys m.m ... och så gruppövningar på det. Bara en sån sak: att tillsammans med en annan komma på en gemensam affärsidé och sedan presentera det för resten av klassen. Jättebra övningar som förstärker kommunikationen med andra.  
 
En uppgift som var extra intressant var hur andra i ens närhet såg på en som person och ledare. Svaren var minst sagt intressanta.
 
Starka sidor som person
Enligt L: Omtänksam, givmild, kärleksfull, verbal, levnadsglad, lösningsorienterad, positiv och vill ständigt lära sig nya saker.
 
Enligt en vän: Driven, positiv, inspirerande, lättsam inställning, inte rädd för att jobba eller lära sig nya saker.
 
Enligt en familjemedlem: Omtänksam, alltid redo att bistå med hjälp och engagerar sig i andra, intresserad av personlig utveckling, initiativtagare, social, självständig, vet vad jag vill och går efter det, generös med att stödja andra med att utvecklas, bra på administration, planering och organisation: exempelvis när det kommer till mina resor, på ett bröllop med över 300 gäster - där jag såg till att allting flöt på under hela kvällen, och när jag bjuder hem på middag och ser till att allting är välorganiserad.
 
Enligt morsan: Ambitiös, självständig, brinner för personlig utveckling med en stark förmåga att övertala och får med andra på tåget.
 
 
Svaga sidor som person
Enligt L:  Otålig, temperamentsfull, envis och lite för noggrann ibland.
 
Enligt en vän: Kan stundvis ha lite för många järn i elden.
 
Enligt en familjemedlem: Dålig på att sätta upp tydliga gränser och förväntningar.
 
Enligt morsan: Envis, en drömmare som tror att allting är möjligt, gör lite som jag vill och ger andra alldeles för många chanser.
 
 
Starka sidor som ledare 
Enligt L: Analytisk, verbal, engagerande, positiv, förstående, social och har en förmåga att beskriva mål och visioner.
 
Enligt en vän: En stor vilja att lära sig och utvecklas, en vilja att lösa varje uppgift jag tar mig an, min positivitet i alla lägen.
 
Enligt en familjemedlem: Intresserad av personlig utveckling, lösningsorienterad, bryr sig mycket om andra, social, driven, söker upp info och lär sig på egen hand.
 
Enligt morsan: Lösningsorienterad, lätt att engagera och få med andra, ett stort behov av att lära mig nya saker och mer än gärna delar med mig av mina nyvunna kunskaper.
 
 
Svaga sidor som ledare
Enligt L: För otålig, skulle kunna bli för känslomässigt engagerad och skulle lätt bli överkörd av resonemang om universum. Han är dessutom helt övertygad om att jag skulle kunna både anställa och bortse från en medarbetarens dåliga arbete om denna också var ‘’inne i universum snacket’’ - att jag på så sätt skulle vara lätt att snacka bort.
 
Enligt en vän: Kan ha för många bollar i luften.
 
Enligt en familjemedlem: Tror gott om andra, är dålig på att sätta gränser och förväntningar.
 
Enligt morsan: Naiv, envis,engagerar sig känslomässigt och ger alldeles för många chanser och ställer alldeles för mycket upp för folk jag tydligt ser inte anstränger sig. 
 
Vi har haft en del digitala lektioner och jobbat med SketchUp - hur man gör en planogram och hur man inreder en butik. På bilden är det en skiss som jag gjorde på SketchUp av min nuvarande samarbetsbutik, som är en hårsalong. I veckan hade jag och två andra från mitt ena jobb en samkörning inne på H&M i stan, där vi reviderade produkter från NYX, L'Oréal och Essie. Det fanns en hel del fel på planogrammen som vi fick jobba efter. Och jag ska definitivt försöka vara extra noggrann när jag i framtiden ska göra ett planogram. 
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress